Fotbolls låtar genom åren

I vårt tidigare inlägg kunde ni få ett smakprov på den officiella EM låten med Zara Larsson och David Guetta. Personligen måste vi säga att vi hört bättre låtar, den är inte så catchy vilket gör att det blir lite svårt att sjunga med där man står med andan i halsen och hejar fram Sverige till seger! Nyligen kom det fram att Zlatan sagt nej till den första låten Max Martin skrivit som Sveriges EM-låt och nu är det officiellt att det blir ”Mitt Team” av Frej Larsson och Joy. Lyssna här om du tycker att detta var ett bättre val! Musik och fotboll sätter igång en process vilket leder till en riktig fest som inte går att stoppa. Vi tar med dig tillbaka i memory lane för att minnas pophitsen vi saknar och de låtar man vill sätta fingrarna i öronen när man hör dem!

Vi svenskar är ju inte direkt kända för vår tro på oss själva eller vårt mod och den äldsta mästerskapslåten vi minns påminner just om det, ”Vi gör så gott vi kan” sjöngs av VM truppen och Schytts 1978. Tyvärr höll det inte hela vägen utan Sverige åkte ut i gruppspelet och vann endast en match. Var låten kanske inte pepp nog? Fotbollslåtarn fick sig en uppsving 1990 när After Shave gjorde årets låt som till och med tog sig en andra plats på svensktoppen. ”Ciao Ciao Italia” sjöng vi 90 när Italien var världsland. Dock betyder Ciao även hejdå på italienska och det var tyvärr lika snabba att lämna denna gången.

En av våra favoritlåtar genom alla tider är 1994’s låt som uppmanade landet att inte bara åka till USA och säga hej utan även att komma någonstans. Orup hejja fram Sverige med “Vi gräver guld i USA” vilket ledde till en bronsmedalj, en rekordvarm sommar och ett fantastiskt landslag. Låten låg på svenska singellistan i hela 40 veckor!

1998 sjöng Ricky Martin med hela världen ”La copa de la Vida” vilket skapa en riktigt stor-fest. Låten är rejält svängig och passar perfekt som en VM låt.

Under Europamästerskapet 2000 gjordes flera olika låtar som Markoolios Mera Mål, Staffan Hellstrand med Explodera och E-type som gjorde EM’s officiella låt Campione 2000. Rätt otippat var det att även fyra år senare gjorde Markoolio ytterligare en låt ”In med bollen” och hade större framgångar än vad svenska landslaget hade. Han fortsatte även in på 2008 med titeln ”Sverige, det bästa på vår jord.”

2010 sjöngs Wavin Flag av den somaliske artisten K’naan som kom att bli en riktig stor hit.
2010 dansade vi med i Shakiras Waka Waka. VM hölls för första gången på afrikansk mark och fotbollsåret blev lika stort som hiten själv.
För två årsedan var det Pitbull, Jennifer Lopez och den brasilianska artisten Claudia Leitte som stod för ”We are one (Ole Ola) som invigdes den 12 juni på Arena de Sao Paulo.

Fotbolls em 2016 närmar sig och snart är det dags att sparka igång sommaren! Vi ser det som en hyllning till gemenskap och glädje där vi tillsammans samlas och hejar på våra länder. Hur tror ni det kommer gå för Sverige i år, kan vi förvänta oss att se en medalj runt halsen eller en pokal i handen?

1994