Svensk musik

musik

Musik
Vi lever i en värld där musik är en stor del av människors liv och där många till och med har en stor del av sin identitet i vilken musik de väljer att antingen utöva eller lyssna på. I denna artikel har vi valt att fokusera på vad som gjort att Sverige fått en så framstående och prominent roll inom musikens värld.

Exempelvis har den svenska stjärnproducenten Max Martin producerat hela 20 USA-ettor och är den person som efter medlemmarna i Betales producerat flest. Själfallet går det inte att beskriva svensk musik utan att beröra Abba så förslagsvis börjar vi där. Abba var det band som under 70 och 80-talet gjorde sverige världsberömt och banade väg för andra svenska världsartister. Efter genombrottet i eurovision song contest med låten Waterloo var succen ett faktum. Fler svenska artister inom olika genres slog igenom kort efter, eller vad sägs som Europe, mest kända för sin hit final countdown eller Roxette, bestående av duon Marie Fredriksson och Per Gessle som producerat mer hits än vad som ryms skriva om i denna artikel. Anledningarna bakom det svenska musikundret är förmodligen många. Något som ofta nämns är tillgången till musik inom skolan, att det var obligatoriskt med musikundervisning grundskolan igenom. Det går heller inte att bortse från att de stora banden var en viktig källa av inspiration som fortsatte. Framgång föder framgång brukar man säga för segertåget fortsatte. Efter Roxette kom den svenska gruppen Ace of Base att dominera toplistorna, E-type, Robin och Dr Alban kom inte kort efter. Pop har varit det genomgående temat där utveckligen varit svensk i de flesta fall, den röda tråden från Abba, Roxette till Ace of Base och så vidare har ofta en gemensam nämnare. Nämligen de svenska producenterna och låtskrivarna som förutom att göra musik till våra egna stjärnor banat väg för de amerikanska. Som exempel har Max Martin producerat musik till artisterna Kate Perry, Britney Spears och Pink.

Vad som kan tyckas vara en twist på den svenska musiken är intåget av DJs. Anledningen bakom det anses ofta vara den svenska IT-revolutionen. Sverige hade högst internet penetration i världen och de fleska svenskar hade snabbt tillgång till en PC. Musik i kombination med datorer för snabbt tankarna till DJs och även här kan man prata om ett under. Artister som Avicci, Swedish house mafia med flera blev snabbt dominanta på DJ-scenen.

Undret tog alltså fart tidigt 70-tal och har fortsatt framåt. Frågan är om det någonsin kommer stanna av eller kommer lilla landet lagom fortsätta ta plats som en internationell stjärna på musik-scenen?