Bob Dylan vinner nobelpris

bobdylannobelpris

För ett par veckor, närmare besämt den 13e oktober tillkännagavs Bob Dylan som näste nobelpristagare i litteratur och den 10e december besöker han Stockholm för att ta emot år 2016 pris. 

Den amerikanska sångaren Bob Dylan, född som Robert Zimmerman, är en musikalisk ikon som nu har vunnit Nobel priset i litteratur för sina sångtexter under en lång karriär. Motivering var för att han “skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtradition” meddelar Svenska Akademin. Det här var troligen väntat med anledning att sångaren och låtskrivaren har varit favorittippad i årtioenden. Att en låtskriver och textförfattare vann året nobelpris i litteratur har slagt ut olika barriärer och en ny förståelse för priset har skapats. Håkan Lahger är kulturjournalist och Dylan-kännare och uttrycker sig som att Dylan är musikens Picasso. Han fortsätter att påstå att musikern hela tiden är i rörelse och inom olika ismer. Bob Dylan själv säger till “Telegragh”:

– Allt som är värt att göra tar tid. Man måste skriva hundra dåliga sånger innan man kan skriva en bra. Och man måste offra mycket som man kanske inte är förberedd på. Antingen man gillar det eller inte är man ensam och måste följa sin stjärna.